SUSTAINABILITY IN FASHION

In de afgelopen jaren is er een langzame verandering gekomen met betrekking tot duurzaamheid in de fashionindustrie. Deze veranderingen hebben helaas nog niet dusdanig het verschil gemaakt, waardoor de fashionindustrie vandaag de dag nog steeds één van de grootste vervuilers is op het gebied van CO2 uitstoot. Op dit moment wordt er op de volgende manieren CO2 uitgestoten:

  • Klimaatverandering
  • Gebruik van land
  • Gebruik van water
  • Fossiele brandstoffen
  • Plastic vervuiling
  • Chemische middelen
  • Mens- en dierenleed
Op dit moment zijn er nog veel fashionbedrijven die hun producten op een snelle en goedkope manier produceren, wat maakt dat deze sector een grote negatieve impact heeft op de zaken zoals hierboven genoemd.

Ondanks deze voorbeelden van vervuiling zijn er ook een aantal organisaties die zich inzetten voor een beter toekomst in de fashionindustrie zoals Patagonia, FUTUREWORLD en Kith. Zij zetten zich in voor 100% plant-based fashion. Het eerstgenoemde bedrijf, Patagonia, wordt gezien als een pionier binnen de milieuvriendelijke fashionindustrie. Sinds 1993 is dit bedrijf bezig met het verwerken van plastic afval in hun polyester gerecyclede producten, zoals hun “puff jackets” en “Fleece Sweatshirts”. Dit soort initiatieven zorgen ervoor dat er minder CO2 wordt uitgestoten en de ecologische footprint van de fashionindustrie verkleint.

Niet alleen bedrijven zoals hierboven al genoemd worden willen een positieve impact hebben op het milieu, maar dat willen wij ook als EL-FUTUROSTREETWEAR. Het is voor ons als bedrijf belangrijk dat wij deel uitmaken van de energietransitie en dat wij daar ook zo veel mogelijk een actieve bijdrage aan leveren. Vanuit die mindset zijn er een aantal voorbeelden te geven hoe EL-FUTURO STREETWEAR ervoor zorgt dat het business model aansluit op de energie transitie.

Ten aanzien van de kleding die wij verkopen, is onze eerste collectie lokaal geproduceerd in Hoogkarspel door MainlandFashion wat ongeveer ten noorden ligt van Amsterdam. Dit productiebedrijf produceert sinds 1985 kleding wat volledig fairtrade is. Verder verzenden wij onze kleding naar de klant in papieren verzendzakken die volledig zijn gerecycled om daarmee een positieve invloed te hebben op het omlaag brengen van de CO2 uitstoot. Duurzame producten produceren vinden wij belangrijk en hiermee proberen we een goed voorbeeld te zijn voor de rest van de kledingindustrie.

Uiteindelijk is een energieneutrale fashionindustrie datgene waar wij met z'n alle naar toe moeten werken. Dat begint bij het opwekken van energie op de meest energiezuinige manier tot en met het verkopen van de kleding aan de consument. Daartussenin zitten enorm veel stappen die ook voor de nodige CO2 uitstoot zorgen. Deze stappen hebben onder andere te maken met de 7 grote vervuilers in de fashionindustrie die in het begin van deze blog werden genoemd.

Naar mijn mening is het belangrijk dat bedrijven die kleding produceren ook onderwezen worden in het algehele productieproces om zo de CO2 uitstoot te verlagen. Het zal op een makkelijkere manier gaan als productie/kleding bedrijven geholpen worden met het omlaag brengen van de CO2 uitstoot in plaats van het beboeten van dit soort bedrijven. Ik geloof dat dit uiteindelijk voor meer flexibiliteit zal zorgen binnen de fashionindustrie en dat deze bedrijven hierdoor sneller open zullen staan voor verandering ten aanzien van verduurzaming.

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd